koekjesrecept

Het basisreceptje komt van de koekenbakkers. Het is een ideaal receptje om je koekjes achteraf mee te versieren. Er zit ook iets minder suiker in, omdat er nog een laag royal icing (glazuur) overkomt en dat is één en al suiker.

Vanillekoekjes

Ingrediënten:

  • 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur (minstens 82% vet)
  • 450 gram patisseriebloem
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 groot ei
  • 1/2 theelepel zout
  • vanille-extract of een echte vanillestok
  • een zakje vanillesuiker

Werkwijze

  1. Meng boter, suiker, zout en de vanillesmaak met de keukenrobot met deeghaak of met mixer en deeghaak.
  2. Voeg het ei toe en meng nog eens.
  3. Voeg geleidelijk aan de gezeefde bloem toe en kneed kort tot een samenhangend deeg.
  4. Duw het deeg een beetje plat (zoals een dikke pizza) en leg het voor 2 uur in de koelkast.
  5. Haal het een kwartiertje voor het bewerken uit de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 160°C.
  7. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot ongeveer een halve centimeter.
  8. Steek koekjes uit met koekjesuitstekers.
  9. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zorg dat de randjes goudbruin worden. Grote koeken hebben soms langer dan 30 minuten nodig! Dat is dus zoeken en testen.

Tip: ik rol het deeg uit op ongeveer een halve centimeter en pak het dan in folie in. Dan leg ik het een uurtje in de koelkast en dan kan ik onmiddellijk mijn vormpjes gebruiken zonder achteraf nog te rollen.

Smaakvariaties:
Chocolade: vervang 50 gram patisseriebloem door 50 gram cacaopoeder (bv van Kwatta)

Gember-kaneel: voeg in plaats van vanille een halve eetlepel gember en een halve eetlepel kaneel toe. Vervang het poedersuiker door lichtbruine suiker.

Luchtdicht verpakt zijn deze koekjes 3 maand houdbaar 🙂

De kerstvakantie komt eraan en je kan nu zelf je koekjes bakken voor bij de koffie!
Wil je ze zelf versieren? Dan heb je royal icing nodig. Hiervoor heb je : meringuepoeder of eiwitpoeder nodig, citroensap, water en poedersuiker. Je kan het maken met rauw eiwit, maar dit raad ik helemaal af. Heb het de allerallereerste keer toen ik koekjes versierde, maar ik doe het niet meer. Zwangere vrouwen en kinderen mogen het sowieso niet eten en het gevaar op salmonella is een beetje te groot. Daarom dus meringuepoeder of eiwitpoeder, te koop in speciaalzaken.

Het receptje hiervan is: 750 gram gezeefd poedersuiker, 4 eetlepels meringuepoeder, een scheut citroensap en water.
Doe de poedersuiker en het meringuepoeder in de mengkom van de keukenrobot en mix met de deeghaak op de laagste stand. Voeg het citroensap toe en voeg beetje bij beetje water toe. Tot je een dikke en romige massa krijgt. Dan moet je in kleine hoeveelheden kleurstof toevoegen en hier ook water toevoegen. Tot je de juiste dikte hebt voor het versieren. Dit is voor mij heel moeilijk om dat hier uit te leggen, omdat ik zelf een workshop volgde en Mariëlle van de Koekenbakkers ons heeft geholpen en zelf heeft laten zien en ervaren hoe dit alles moet voelen en eruit moet zien. Maar misschien vinden jullie op het wereldwijde web wel betere omschrijvingen.

Groetjes,
Joke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s