Heerlijke speculaas

En het is speculaas, want er zitten speculaaskruiden in. Speculoos mist blijkbaar deze kruiden. Maar eigenlijk kan de discussie over hoe het koekje nu juist noemt, mij gestolen worden. ’t Is het koekje zelf dat telt.
Na toch wel al heel wat speculaasrecepten uitgeprobeerd te hebben is dit toch echt een winner! Voor mij smaakt het zoals vroeger de speculaasjes die we met ons mama bij de bakker kochten.

Ingrediënten:

  • 400 gram zelfrijzende bloem
  • 300 gram kandijsuiker (donkerbruine suiker)
  • 300 gram zachte boter
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 1/2 theelepel kaneel (voor de liefhebbers, dit is optioneel)
  • snuifje zout
  • goede eetlepel speculaaspasta

Werkwijze:

  1. Doe de zelfrijzende bloem met de boter in een mengkom.
  2. Meng deze zeer goed.
  3. Voeg dan de suiker en de kruiden toe en kneed het deeg tot een bol.
  4. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens een half uur in de koelkast rusten.
  5. Verwarm de oven voor tot 170°C.
  6. Rol het deeg uit, tot ongeveer een halve centimeter dikte.
  7. Steek met koekjesuitstekers vormen uit. Leg deze koekjes op de bakplaat waar je eerst een bakpapier op legde.
  8. Laat genoeg ruimte tussen de koekjes, want het deeg loopt nog wat uit.
  9. Bak de speculaas ongeveer 10 à 15 minuten. Laat het niet te bruin worden. Het hangt een beetje af van oven tot oven.
  10. Laat de speculaas afkoelen op een taartrooster. Opgelet als je de koekjes van de bakplaat haalt, ze zijn dan nog erg zacht en breekbaar. Naarmate het afkoelen worden de koekjes hard.
Botten: gemaakt in een bakplaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Eland met hartje van snoepje. Steek een vormpje uit in de koek en leg daar een half zuurtje in. Dat kan je laten meebakken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spookjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smakelijk!
Joke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s