Whoopie!… voor de whoopies

Overgewaaid uit Amerika (volgens sommige bronnen naar daar gebracht door Amish uit Duitsland)… Als mensen deze lekkernij vroeger in hun brooddoos vonden zouden ze de uitspraak ‘Whoopie’ gedaan hebben.

Another season, another reason, for makin’ whoopies!

Ik maakte deze lekkernij voor het eerst in de paasvakantie en heb ondertussen 5 creaties achter de rug (niet slecht op een goeie twee weken tijd hé). Ik gebruik als basis het boek “Juliette’s whoopies”, maar ik pas wel het recept een klein beetje aan, omdat mijn vanille-whoopies nogal plat bleven.

Ingrediënten (voor 25 stuks):

  • 150 gram boter
  • 140 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 100 gram zelfrijzende bloem
  • 180 gram patisseriebloem
  • 1/4 koffielepel bakpoeder
  • 1/4 koffielepel natriumbicarbonaat (te vinden in Delhaize, gele bus)
  • 125 ml melk
  • 1 koffielepel vanillearoma

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Mix de boter en de suiker tot een luchtig geheel.
  3. Voeg het ei en de eierdooier toe en klop tot een homogeen mengsel.
  4. Zeef de bloem met het bakpoeder en het natriumbicarbonaat.
  5. Voeg een deel van de bloem bij het eimengsel en klop heel kort tot ze opgenomen is.
  6. Doe er dan een deel van de melk en het vanillearoma bij en mix tot een glad deeg.
  7. Ga afwisselend op die manier verder tot alle bloem en melk op zijn en je een glad deeg bekomt.
  8. Doe het deeg in een spuitzak en spuit toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat genoeg ruimte, want ze vloeien uit tijdens het bakken. De grootte van de whoopies mag je helemaal zelf kiezen. Als klein hapje spuit ik ze ongeveer ter grootte van 3 cm diameter. Voor een ‘gewone’ whoopie neem ik een diameter van ongeveer 5 cm. Maar hier leg je de keuze volledig bij jezelf.
  9. Bak 9 minuten. De whoopies moeten terugveren als je erop duwt.
  10. Laat ze afkoelen voor je ze van de bakplaat neemt.
Het deeg gespoten.
Mijn allereerste gebakken whoopies. De volgende ladingen lukten iets beter.

Groetjes,
Joke

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s